De ce au crescut prețurile la mobilier HoReCa și mobilier pentru evenimente?
Pandemia a afectat multe industrii, de la construcții până la industria automotivelor iar nici producția de mobilier nu a făcut excepție.
Oțel, cherestea, plastic sau combustibil. La orice produs te uiți, prețurile sunt în creștere. Recuperarea post pandemie este în plină desfășurare, iar economia mondială se luptă să țină pasul. Pe măsură ce economiile s-au redeschis, cererea a revenit, dar problemele generate de pandemie, de la lanțuri de aprovizionare la lipsa materiilor prime, au dus la o explozie a prețurilor.
Companiile din toate domeniile încearcă cu disperare să își reînnoiască stocurile după recesiunea globală de anul trecut, tensionând lanțurile de aprovizionare. Lipsa containerelor de transport maritim și blocajele din porturi au agravat lucrurile și au crescut costul transportului de produse în întreaga lume. La aceasta se adaugă atacurile cibernetice, blocajul din Suez, vremea extremă sau cursa disperată după metale rare necesare tranziției la energia verde. Astfel, cererea globala de materii prime fiind foarte mare, iar stocurile fiind mici, așa cum este de așteptat, atunci când cererea este mare, din păcate multi speculează momentul și cresc prețurile. Problemele legate de inflație și criza energetică pun probleme mari și Chinei, cel mai mare furnizor de materie primă din lume. Nu se știe cât timp cererea va depăși oferta, mai ales că pandemia continuă în unele dintre cele mai mari economii ale lumii.
Vor scădea prețurile la mobilier HoReCa în anul 2022?
Pe plan global pandemia a afectat prețurile la toate produsele de mobilier, nu doar la mobilier pentru HoReCa.
Cum o foarte mare parte a materiei prime și a mobilierului finit găsit pe piețele din Europa provine din Asia, din țări unde pana anul trecut costurile cu materia primă și forța de muncă erau mai mici, astăzi ne confruntăm cu o creștere globală a preturilor cauzată de creșterea prețurilor la materia prima, la energie și la transport, in special transportul maritime care a a atins cote record.
“Efectele negative ale perturbărilor lanțurilor globale de aprovizionare şi preţurile ridicate ale energiei ar putea dura mult timp”, a avertizat directorul financiar al lanțului IKEA, Martin van Dam. Acesta a declarat pentru Reuters că “anul fiscal 2022 va fi mult mai dificil cu mai multe provocări”.
Care va fi evoluția prețurilor la mobilier in anul 2022?
Mulți agenți economici din România, inclusiv cei care doresc să investească în dotarea și mobilarea unităților HoReCa, centrelor pentru organizarea de evenimente și a centrelor de agrement, își pun aceeași întrebare: să investesc acum sau să aștept pentru a nu pierde bani în eventualitatea în care prețurile vor scădea? Risc sa plătesc și mai mult dacă aștept până la mijlocul anului 2022?
Conform analiștilor economici și a celor de la MSI (Maritime Strategies International) turbulențele lanțului de aprovizionare vor dura mai mult decât se credea iar o revenire nu va fi posibilă până spre finalul anului 2022. Însă această mult râvnită revenire nu va fi bruscă ci treptată iar corelată cu creșterea continuă a prețurilor la materia primă nu garantează faptul că vor produce scăderi ale prețurilor la produsele ce vor ajunge la consumatorul final.
În concluzie, amânarea investițiilor în mobilier motivate de posibila scădere a prețurilor în anul 2022 nu este de recomandat.
Industria HoReCa și cea a evenimentelor vor înregistra post pandemie o creștere substanțială în anul 2022. Restricțiile cauzate de pandemia de COVID-19 au dus la o comasare fără precedent a cererii de evenimente pentru 2022: nunti, botezuri, spectacole, festivaluri și petreceri private, petreceri corporate.
Astfel, se așteaptă ca cei din industria HoReCa și a evenimentelor să aibă un an excelent, mai ales aceia care vor vor fi pregătiți din punct de vedere al capacității și al profesionalismului serviciilor oferite.