Scaune cu design Eames

scaune design eames

Charles și Ray Eames au proiectat și comercializat câteva dintre scaunele care au făcut istorie de-a lungul timpului. Scaunele cu design marca „Charles and Ray Eames” deși au fost la vremea lansării lor atât de revoluționare, ele s-au impus fără nicio problemă în fața altor producători.

charles and ray eames

Astăzi, la câteva zeci de ani de la fabricarea primelor scaune proiectate de către acest cuplu, tuturor ni se par niște obiecte nu banale, ci firești, așa trebuie să fie.

» Scaune Merlin comercializate de ExpertOutdoor; Model Eames PKW-2

În timp, toți am căpătat convingerea că un scaun comun, destinat celor mai obișnuite activități dar în același timp util și încadrându-se perfect și cu evenimente mai sofisticate, nici nu ar putea arăta altfel decât așa cum au fost proiectate de Charles și Ray Eames. Chiar ni s-ar părea deplasat să ne gândim că ar exista și alte modele de scaune.

Unul dintre aceste modele create de Eames este „Model 3107”, la care ne vom însă referi mai jos. O variantă a respectivului model o veți găsi și în oferta ExpertOutdoor sub numele de scaun Alyn.

Cel mai copiat model de scaun din lume

scaun alyn model 3107Cel mai copiat scaun din lume, în sensul că a fost reprodus deja în milioane de exemplare are la bază un design Charles and Ray Eames. El a fost însă copiat pentru prima oară de către Arne Jacobsen sub numele de „Model 3107”. Interesant este că acesta din urmă, cunoscut arhitect din Danemarca secolului trecut, a și recunoscut că s-a inspirat din creația celor de peste Ocean.

Model 3107 a fost vândut în peste cinci milioane de exemplare numai de către Jacobsen, care a început să-l pproducă în 1955. Inițial acest scaun a fost proiectat de către Charles and Ray Eames ca fiind din placaj. El a apărut tocmai datorită nașterii tehnologiei de curbare a lemnului la scară industrială. În timp, Model 3107 a ajuns să păstreze doar scheletul metalic, șezutul și spătarul fiind din diferite alte materiale.

» Scaune Jovy comercializate de ExpertOutdoor; Model Eames PKW-2 (variantă)

Charles și Ray Eames la MoMA

Desigur, s-ar putea să vă întrebați de ce sunt atât de renumiți Charles și Ray Eames? Ce îi face atât de celebri? Despre vocația lor în design-ul de mobilier, despre revoluția pe care au produs-o în istoria arhitecturii vom mai insera articole în blogul nostru.

muzeul MoMA sala Eames

Pentru moment, să reținem că acest cuplu american, care a simbolizat de fapt și o nemaipomenită poveste de dragoste, a fost atât de inovativ în arhitectură încât și-au ocupat definitiv locul în MoMA, renumitul Muzeu de Artă Modernă din New York.

Faptul de a fi titular într-un muzeu de asemenea anvergură reprezintă o garanție a calității și a bunului gust. Iar arhitecții Charles și Ray Eames au peste 200 de lucrări expuse la MoMA.