Din Oltenia, de pe șezlong, visând cu horeca…

sezlong horeca

Iată că și în Oltenia a început să prindă trendul HoReCa, lucrurile să evolueze într-un sens care sperăm să se mențină indiferent de cine va conduce România și se face și un mare târg mare despre mobilierul din industria de agrement. Mai mult, se pare că evenimentul, a cărui lansare și desfășurare beneficiază de un site special dedicat, respectiv Horeca-Expo-Oltenia, a fost cuplat și cu un târg de turism, tot primul al Olteniei.

sezlong modern horecaProprietarii de locații aflate în destinații turistice (de pe litoral de exemplu) vor fi astfel în fața unei ultime șanse de a-și reînnoi mobilierul de tip HoReCa, printre altele ne referim la mese, scaune și chiar șezlonguri. Iar după cum vă spuneam într-unul din aticolele noastre anterioare, site-ul nostru are chiar și o ofertă specială de mobilier pentru plajă, piesa de rezistență fiind CANTON, un model de șezlong aflat în mare vogă pe plajele din bazinul mediteranean.

Una peste alta, remarcabil este că Oltenia organizează și primul mare târg de turism, concomitent cu cel de HoReCa despre care am amintit deja, ocazie prețioasă de afaceri cu mobilier pentru hoteluri, restaurante și tot ceea ce presupune specificul acesta.

Înainte însă de a vă purta printr-o mică discuție despre șezlonguri, și sperăm că vom putea face destule afaceri de comercializare la mai sus pomenitele târguri din Bănie, să vă reamintim că la Marea Neagră, la Venus, la Hotel Sunquest, veți putea să observați o mostră din calitatea obiectelor de mobilier livrate de noi către locațiile horeca. Și să vă destindeți, evident, dacă sunteți clienții hotelului respectiv.

Cum se transformă un mobilier…

Poate că șezlongul are una dintre cele mai interesante istorii dintre acelea care sunt cele mai râvnite piese de mobilier de astăzi. Puține firme de agrement își permit să nu facă investiții în a-și spori inventarul în acest sens, iar ca un exercițiu de veridicitate a raționamnetului vă invităm să vă închipuiți un hotel, o terasă, un ștrand unde să nu existe șezlonguri la dispozția clienților. Nu veți reuși, vă asigurăm…

sezlongul in roma anticaȘezlongul, a cărui etimologie vine (după cum bănuiți probabil) din franceză, adică de la „chaise-longue,” nu este însă deloc un mobilier de origine franțuzească. Primele reprezentări cu acesta ne parvin din Egiptul primei dinastii, cam cu 3.000 de ani înainte de Hristos. Grecii antici au și ei destule reprezentări pe vase ceramice în care potentații vremilor aveau obiceiul să se tolănească pe câte un șezlong.

Nici romanii nu s-au lăsat mai prejos, au continuat să le folosească, acestea fiind obiecte de mobilier preferate de nobilime pentru celebrele petreceri, reprezentate și ele cu destulă bogăție în izvoarele istorice. Sunt binecunoscute chiar filemele contemporane în care-l vedem pe Nero tolănit pe un șezlong și dictând cine știe ce ordin…

sezlong recamierDa, probabil că apogeul dezvoltării șezlongului a aparținut însă aristocrației franceze, cea de la curtea Regelui Soare având se pare o predilecție pentru luxul rafinat. Merită să remarcăm că șezlongul, în varianta sa actuală, de scaun pliabil format dintr-un cadru de lemn sau metal și pe care este prins un material textil, a trecut totuși prin câteva tentative de schimbare a aspectului și destinației.

Înainte de a ajunge șezlongul de azi, folosit la plajă îndeosebi, obiectul de mobilier care a fost tema articolului de față a mai cunoscut o existență destul de efemeră sub forma „duchesse brisee”, „recamier” și „meridienne”, ca să le amintim doar pe cele mai importante. Sunt variațiuni care, cel puțin în jumătatea de est a Europei, nu au prins în mod deosebit, poate doar în familiile de viță boierească străveche une au fost cunoscute însă sub alte denumiri.