David Bowie și exclusivismul în HoReCa

mobilier horeca memphis

O colecție de mobilier ceva mai deosebită va fi scoasă la licitație în luna noiembrie, la Londra, de către Casa Shoteby’s, după cum aflăm din publicația BusinessInsider. Spunem că este deosebită pentru că a aparținut regretatului David Bowie, cunoscutul cântăreț britanic decedat la începutul lui 2016. Bowie era un fan declarat al grupării Memphis din Milano, un grup futurist de creație de mobilier, printre altele, nu neapărat horeca și care a avut mare influență în design-ul anilor 80.

Despre gruparea Memphis, unele voci ziceau că a avut un impact asemănător cu cel al mișcării cubiste a începutului de secol XX, iar fondatorul acestui curent în designul modern de mobilier a fost Ettore Sottsass. Creația de mobilier de avangardă a fost așadar pe gustul lui David Bowie, artistul fiind considerat la rândul său un inovator, și nu neapărat doar al muzicii rock. Să facem acum și precizarea, utilă credem noi, că David Bowie nu a avut studii în artă și design, cum încearcă unele publicații să motiveze pasiunea sa pentru mobilă și elemente de decor. Bowie s-a născut în 1947 și până la debutul în muzică din 1963 nu avea cum să aibă o carieră în design. Dar, nu e treaba noastră ce scriu gazetele din Capitală!

Revenind la colecția de mobilier a lui David Bowie să informăm cititorii că aceasta numără cam 100 de piese, prețul celor mai ieftine pornind de la 60 de lire și ajungând la 6.000 – 7.000 de lire.

HoReCa super-exclusvist

mobilier horeca materiaCâteva publicații din România se întrec a aduce laude unui grup de tineri care au pus bazele unui interesant concept de business în mobilierul HoReCa. Piesele realizate sunt de fapt de un minimalism autentic și, atenție, ideea cu care au plecat la drum a fost cea de producție din materiale reciclabile!

Conceptul Materia a fost realizat de trei tineri, liderul lor, Cristian Branea, fiind de fapt un licențiat în filosofie și științe politice. Mobilierul creat de cei trei, ideea lor futuristă se pare că a prins. Acum, după cum au declarat pentru ZfCorporate, mobilierul lor se vinde în locații exclusiviste din gama HoReCa din SUA, Malaezia, Arabia Saudită…

Cifra de afaceri a ajuns la ordinul zecilor și chiar sutelor de mii de euro anual. Ce a făcut ca succesul să se lipească de oameni care în producția de mobilier sunt autodidacți? Probabil că ideea lor originală, apoi ar mai fi șansa unei finanțări pe bază de concurs de proiecte. Șansa participării la un târg de mobilă. În 2013 au obținut un grant de 32.000 de euro, apoi au mai adăugat până la 60.000 și au demarat businessul de azi.

Cristian Branea estimează că anul 2016 va fi unul cu afaceri în domeniul mobilierului horeca de aproximativ 250.000 de euro.