Expansiunea HoReCa înseamnă dezvoltarea economică

mobilier horeca osaka

Sugeram într-un articol anterior că noțiunea de HoReCa tinde să-și depășească limitele impuse de semantica unui simplu cuvânt, și chiar o face, chiar dacă este ceva inventat și la origine a fost pus în legătură strânsă doar cu un anume gen de mobilier. HoReCa, vă reamintim, este termenul inventat de vreo 20 de ani de afaceriștii din Țările Beneluxului pentru a-și crea un grup exclusivist în domeniul hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor. Un fel de apelativ mai deosebit…

Așadar, plecând de la sintagma de „mobilier horeca”, astăzi, ajungem să definim o întreagă industrie, iar aceasta tinde să pună stăpânire nu doar pe limbajul corporatiștilor, care oricum se fandoseau în expresii inaccesibile oamenilor de rând, ci intră până și în limbajul cifrelor seci ale statisticilor. Veți ajunge să nu vă mai mirați că între reducerile la zborurile Wizzair și industria de mobilier HoReCa este o legătură nu subtilă, ci evidentă!

Iar apariția unei reviste dedicate celor din industria turismului,dar deopotrivă și firmelor producătoare de mobilier – ne referim la „Horeca” – nu mai este absolut deloc o surpriză. Nu ne referim la calitatea revistei, probabil aceasta va veni odată cu maturizarea, ci la legătura creată între toți cei care au de-a face, într-o formă sau alta cu cel mai banal sau cel mai scump mobilier horeca!…

Industria HoReCa sprijinită de criza din Turcia

mobilier horeca doria si pentru terasaCriza din Turcia și frământările occidentale au determinat o anumită (re)orinetare a turiștilor români spre litoralul românesc, de exemplu. Trendul este benefic tuturor societăților care lucrează în domeniu, inclusiv firmelor distribuitoare sau producătoare de mobilier horeca, cele a căror existență este strâms legată de turism.

Creșterea numărului de turiști, după cum remarcă și grupul de analize financiare Keysfin într-un recent studiu nu poate duce decât la dezvoltarea afacerilor HoReCa. (După cum spuneam, noțiunea și-a depășit demult ținta inițială, a producătorilor de mobilier). Este evident însă că aaceste creșteri nu pot fi puse decât în legătură și cu creșterea constantă calitativă a serviciilor, așa se face că 2016 pare a fi un an de cotitură, mai mult ca sigur se va depăși cifra de 4 milioane de turiști pe litoral.

Apoi, dacă ați fost atenți, compania de transporturi Wizzair anunță frecvent reduceri spre aeroporturile din zonele turistice, nu doar spre litoralul românesc, ci, în esență, spre toate locațiile care dezvoltă un business bazat pe horeca. Acolo unde avem și noi, cei pe al căror site sunteți acum, ceva pretenții în legătură cu distribuirea și amenajarea afacerii dvs cu mobilier horeca!

Piața de mobilier din România se dilată constant

mobilier venetia horecaPe de altă parte, Aurica Sereny, președinte al Asociației Producătorilor de Mobilă din România, declara într-o publicație online că piața de mobilier din România dă încredre producătorilor și distribuitorilor. Dânsa sesiza că în țara noastră se găsește una dintre cele mai dinamice piețe de profil din Europa, iar acest lucru nu face decât să favorizeze producția și comerțul cu mobilier, începând cu cel pentru destinație casnică și terminând cu cel pentru comapniile din industria horeca.

Conform datelor centralizate de la toți producătorii de mobilier din România, consumul intern a crescut anul trecut cu 19 procente. De asemenea, în 2015 s-a realizat o creșete a importurilor de aproximativ 20% și astfel s-a ajuns la o cifră totală a importurilor de mobilier de 140 de milioane de euro.

Pe de altă parte, trebdul ascendent al industriei HoReCa din ultima perioadă, relansarea economiilor, dar și factorii politici și de conjunctură amintiți mai sus, au făcut-o pe Aurica Serney să spună că piața locală de mobilier merge foarte bine. Și că profitul firmelor implicate în producția și distribuția de mobilă (inclusiv horeca, adăugăm noi) a fost în medie de 7.5%. Anul 2015 a fost primul an de creștere, căci piața de mobilier din România a ajuns la 700 de milioane de euro.

Desigur, producția de mobilier este destinată în proporție de 85% pentru export. Ceea ce nu înseamnă că, la noi, industria horeca nu prosperă, după cum reiese din rândurile de mai sus. Dimpotrivă, este doar o chestiune de proporții.