Horeca – esența unui mobilier specific

mobilier horeca

Sintagma de „mobilier Horeca” este nouă, un concept abia născut, căci nu s-ar putea numi altfel decât nou ceva ce în urmă cu 20 de ani nu exista. Conceptele noi, stilurile de viață sau pur și simplu fițele de moment ale unei societăți se nasc uneori din necesitate, alterori din întâmplare. Nu este sigur că „horeca” a apărut de nevoie sau doar de fantezie, cel puțin celor mai mulți români le este destul de dificil să înțeleagă jocurile de cuvinte dintr-o societate oarecum străină lor, căci „horeca” a apărut în Țările Beneluxului, adică Belgia, Olanda și Luxemburg.

Denumirea de „mobilier horeca” este atat de nouă încât nici wikipedia n-a apucat să-i dea o explicație.

Oricum ar fi, cert este însă că horeca definește o noțiune care acoperă altele trei: mobilier pentru hotel, restaurant și cafenea! Probabil însă că locuitorii Beneluxului consideră că a fost nevoie de un termen care să facă o referire rapidă la un anumit gen de mobilier. Apariția mobilierului horeca, a denumirii nu a obiectului în sine, se datorează începutului anilor 2000, iar explozia sintagmei s-a realizat spre sfârșitul primei decade a noului mileniu.

Dificil de exprimat așadar o anumită gratitudine pentru autorii morali ai termenului de mobilier horeca… or fi fost creatori de mobilier sau proprietari de localuri din branșă!?, în condițiile în care nu știm cui aparține paternitatea termenului de mobilier horeca.

Până acum cel puțin cuvântul nu a trecut Oceanul, sau nu pare s-o fi făcut căci referirile pe internet există doar în site-urile olandeze, franțuzești, italiene … românești. Asta nu înseamnă că n-o va face. În genere, prin mobilier horeca ar trebui să înțelegem deci orice obiect de mobilier care este comun unui hotel, unui restaurant și în același timp se poate găsi și într-o cafenea. Care sunt acestea? Masă, scaun, divan, canapea de hol, un pult…

Este interesant de remarcat și observat dispersia noțiunii și în alte secțiuni adiacente, respectiv a apărut noțiunea de aparatură horeca, software horeca, manager horeca și exemplele pot continua, nu este cazul să le definim aici.

Horeca a prins curaj în România, spre deosebire de Ungaria, de exemplu, unde este încă un termen relativ puțin folosit. Greu de explicat cum poate difuza un acronim, dar este important să rețineți că noi, cei care lucrăm la acest site suntem încântați că putem livra clienților noștri toata gama de mobilier Horeca necesară.

De asemenea, ar fi util de reținut că în secțiunea de blog a site-ului ne vom strădui să furnizăm informații cât mai relevante și mai intereante despre mobilierul pe care-l livrăm. Iar în realizarea acestui demers ne vom baza, firește, și pe sugestiile venite de la cititorii site-ului.