Iarba artificială; șomajul grădinarilor și al verzilor absoluți!

iarba artificiala

Introducerea gazonului sintetic în Occident cunoaște o evoluție cu accente uneori contradictorii. Deși există voci care sunt împotriva ierbii artificiale, în primăvara aceasta, când au lansat un nou sortiment de Astroturf, cei de la B&Q (Anglia) au vândut 7000 de metri pătrați în primele două săptămâni. Iarba artificială devine încet-încet o prezență sigură în locuințele clasei de mijloc britanice.

Înlocuirea ierbii naturale cu cea artificială în spațiile de recreere englezești nu este însă un fenomen care să șocheze prin viteza schimbării. Piedicile care i-au stat în cale tind să devină istorie și lucuri exclusiviste, ne referim în primul rând la meseria de grădinar. Căci ei, grădinarii și spiritul conservator englezesc au stat ferm în calea gazonului sintetic.

Sunt câțiva factori care favorizează prezența din ce în ce mai evidentă a unui gazon cu iarbă artificială, iar primul dintre acestea este chiar abandonarea ideilor preconcepute. Un mic spațiu cu gazon din plastic a devenit ceva nu doar cool ci și practic. Iarba artificială este în creștere de popularitate, după cum remarcă și jurnaliștii pe blogurile lor sau în articolele publicitare. Ei știu că nu oricine-și poate permite un grădinar, nu oricine-și poate duce copilul la o grădiniță cu gazon englezesc tradițional.

caine si iarba artificiala

Iarba artificială, pro și contra

Se estimează că 50% dintre cumpărătorii de iarbă artificială și-o montează ei înșiși. Acesta înseamnă de fapt o reducere a costurilor. Important este însă să urmați regulile și indicațiile pe care vi le furnizează producătorul. Puteți chema pe cineva care se ocupă cu așa ceva sau puteți consulta internetul. Cel mai bun mod de a învăța cum se montează un gazon sintetic este însă să privești. Vă recomandăm YouTube cu o mulțime de clipuri de instruire.

Gazonul sintetic se poate monta practic pe orice suprafață. Puteți să-l puneți direct pe beton sau pe pământul unde iarba naturală nu s-a învrednicit să crească. N-aveți probleme cu nisipul care fuge. Și, practic, costurile de întreținere ale unei peluze cu gazon din iarbă artificială sunt zero. Sau absolut neglijabile.

Ceva la ce ar trebui să vă gândiți bine înainte de a decide acoperirea unei suprafețe (oricât de mici) cu iarbă artificială este aspectul. Adică, altfel spus, cu cât Astroturful dvs. imită mai bine iarba naturală, cu atât va fi mai scump. Ideea care se naște însă, și care este destul de discutată în rândul celor care proiectează și execută amenajări interioare, este tocmai aspectul natural. Arhitecții, designerii sunt de părere că n-ar trebui să alergăm după a copia iarba naturală. Un gazon sintetic trebuie să rămână ceea ce este și să ne aducă aminte mereu că este gazon fals. Un teren cu iarbă artificială pe care ne relaxăm…

iarba artificiala amenajari interioare

Gazonul sintetic salvează omenirea

Desigur că este o exagerare în titlu, dar o fărâmă de adevăr există. Dispariția gazoanelor clasice nu va lăsa pe drumuri grădinarii, branșa lor va continua să existe. Apoi, la urma urmei, întotdeauna vor exista programe de reconversie socială. Lăsând gluma la o parte, oamenii fac practic economie de resurse, nu mai aleargă nimeni să ude iarba. Este și acesta un aspect. Și mai amintiți-vă de seceta californiană de anul trecut…

Disputa ecologiștilor cu lumea a pus în centrul atenției și soarta produselor petroliere. Ori, verzii au fost puși deja în dificultate. Când marii producători de iarbă sintetică au anunțat că vor face gazonul artificial din pet-uri refolosite… adepții ecologiei cu orice preț au rămas fără o parte din obiectul muncii. Au rămas munții de anvelope nefolosite.

Așadar, dacă puneți iarbă artificială pe terasa dvs veți contribui la economia de resurse a Pământului. Singurul dezavantaj este lipsa fânului proaspăt cosit…