Iarba artificiala si efectele ei…

iarba artificiala

Iarba artificială produce efecte neașteptate, chiar dacă ultimii ani sunt marcați de schimbări semnificative în designul exterior, de decorare/amenajare a propriei locuințe. Căci, iată, asistăm totuși uneori la întâmplări care ne lasă cu gura căscată. Interesant este că unele dintre ele nu se produc în țări estice, care au scuza totuși de reminiscențe ale totalitarismului, ci chiar în bastioane ale lumii libere.

În Australia, de exemplu, țară considerată promotoare a gândirii libere, a avut loc o situație tragi-comică. Subiectul a fost o peluză din gazon sintetic.

Gazonul sintetic derutează o primărie…

Hayden și Kirsty Pohe din Gold Coast (Queensland) au cheltuit cam 12.000 de dolari australieni pentru a monta o peluză din gazon sintetic la locuința lor din orășelul turistic. (Vesticii, în special cei din țările anglofone când se referă la iarba artificială au denumirea generică de AstroTurf. Care este și ea un nume de brand, dar s-a încetățenit așa cum la noi se spune adidași la aproape orice gen de încălțări sportive…) Și, după ce au muncit câteva săptămâni, imediat ce au terminat de instalat gazonul sintetic au avut una dintre cele mai neplăcute surprize.

Primăria din Gold Coast le-a remis o adresă prin care-i soma să înlăture iarba artificială în termen de o săptămână. În caz contrar vor avea de plătit o amendă de 6.000 de dolari! Vă dați seama, surpriza a fost imensă. Motivația celor de la primărie a fost aceea că prin folosirea gazonului cu iarbă artificială pot să apară „riscuri incalculabile”. O expresie pe care nimeni nu a înțeles-o…

iarba artificiala
Marile hoteluri au si suprafete cu iarba artificiala pentru a gazdui evenimente deosebite

Cei doi Pohe au început să scotocească toată legislația, hotărârile și regulamentele de urbanism, să găsească motivația pentru care nu au voie cu iarbă sintetică în propria lor curte. A fost studiată toată documentația publicată de primărie pe internet. Evident, nimic!

A fost contestată decizia respectivă și, mai mult, au început o campanie în presă împotriva acestui caz, să recunoaștem, foarte surprinzător. Singurul răspuns „oficial” dat de un funcționar a fost acela că dacă nu este trecut pe internet în site-ul primăriei, asta nu înseamnă că este permisă!

În fine, urmarea este că datorită acestui scandal mediatic, compartimentul responsabil cu amenzile pentru cei ce violează regulile de urbanism a retras decizia. Soții Pohe și-au exprimat satisfacția astfel: „Era și normal, acolo unde am montat noi iarba artificială am încercat ani la rând să creștem ceva plante. Pur și simplu nu reușeam. Astfel am decis să instalăm o peluză sintetică. Iar ca acest lucru să fie generator de riscuri incalculabile, în curtea mea, ni s-a părut a fi de-a dreptul deplasat. Ne bucurăm că s-a revenit la normalitate…”

Iarbă artificială de închiriat

Intenția (eșuată) a celor de la primăria amintită vine în totală contradicție cu tendințele actuale. Astfel, iarba artificială este din ce în ce mai folosită în reuniunile mondene, la evenimentele festive, nunți, pecum și congrese sau întâlniri de afaceri.

Mai mult, în țări din așa zisa lume a treia, Nigeria de exemplu, iarba artificială a ajuns să fie închiriată pentru organizarea de nunți și evenimente deosebite. Iarba artificială se dovedește a fi un „remediu estetic” pentru acele locuri unde nu crește, unde deșertificarea domină totul. Sau, cum spuneam și noi în articolul anterior, iarba artificială este o soluție la redecorarea orașelor.