Iarba sintetică si gazon artificial

iarba sintetica

Gazonul sintetic, iarba artificială… inovații de excepție ale peisagisticii din ultimii ani. Iarba sintetică a apărut pentru prima oară în SUA, acum vreo 50 de ani. Pe atunci era cam oribilă, nu te îmbia la prea multe, spun specialiștii. Și totuși, performanța tehnologică, noile materiale sintetice au adus iarba sintetică la un nivel de neimaginat. Practic, astăzi, pentru unele modele de iarbă sintetică este foarte greu să-ți dai seama că nu conține clorofilă.

Expertoutdoor vă oferă gazon artificial, diferite tipuri de iarbă sintetică. Contactați-ne pentru detalii!

Folosită în mod preponderent pentru suprafețele destinate sportului, iarba sintetică începe să se impună și în spațiile de relaxare sau de ambient. Acolo unde să pui iarbă și să dai astfel senzația de natură, gazonul artificial este de mare interes. De exemplu, petrecerile festive, evenimentele deosebite. Să organizezi o nuntă într-un ambient natural este deja ceva „chic”. Calci pe iarbă și nu-ți dai seama că nu e iarbă! Cool, nu!? Insistăm, acest lucru e valabil abia acum, în acești ani de progres tehnologic extraordinar.

gazon artificiail din iarba sintetica

Iarba sintetică, avantajul mentenanței zero!

Răspândirea gazonului artificial din iarbă sintetică s-a produs în primul rând datorită marelui său avantaj: cheltuieli de întreținere zero! Căci, dacă ar fi fost să ne raportăm la estetic.. ea lăsa de dorit la începutul anilor 60. Chiar în primii săi ani a fost folosită cu destulă reținere. V-am spus, era cam urâtă și aducea destul de puțin cu firul de iarbă natural.

Debutul în „viața civilă” a gazonului artificial s-a întâmplat în 1964 la o zonă de recreere a unei școli din Rhode Island. Apoi, doi ani mai târziu el a înlocuit gazonul cu iarbă naturală de la Astrodomul din Houston, Texas. Gazonul stadionului, care era nou, abia dat în folosință, n-a făcut față meciurilor de baseball din liga americană. Așa s-a impus gazonul artificial, din nenorocirea celor din Houston care au ajuns să dea cu vopsea verde pe jos, pe acolo pe unde la inaugurare era iarbă.

După episodul de la Astrodom iarba sintetică, iar la modul generic orice era gazon artificial sau plantă artificială, se va numi AstroTurf. Un nume care era ocrotit de drepturile de licență. Monsanto a fost compania care a deținut multă vreme mare parte din patentele acestui business. Căci iarba artificială va deveni într-adevăr o afacere. Pentru cine o fabrică, cine o vinde și cine o folosește.

Iarba sintetică era abia la început de drum. Primii ani de după 1970 vor cunoaște o evoluție remarcabilă, multe din stadioanele americane și canadiene se vor dota cu gazon artificial. Motivul? Era o investiție cu mentenanță zero. Spre deosebire de terenurile de sport cu gazon din iarbă naturală, care înghit sute de mii de euro pentru îngrijire. Vezi cazul gazonului de pe Stadionul național care s-a schimbat în mod repetat în ultimii ani. Costurile întreținerii unui gazon natural sunt semnificative și cu atât mai mari cu cât terenul este exploatat mai intens.