Lumea HoReCa, plină de trăsniți…

scaun horeca mobilier elysium
Un scaun de boirou pe care si-l permit doar antreprenorii cu afaceri de milioane de dolari...

Când prin anii 80 cineva de prin țările Beneluxului definea termenul de horeca drept noțiune introductivă la afacerile cu restaurante, cafenele și baruri, probabil nu se gândea și la senzația cosmică. Așa cum nu se gândea, cu siguranță, nici la japonezi, la ei noțiunea de bar e (probabil) diferită de cea pe care o are un european.

Asistăm însă la un fenomen general de export occidental și în această privință. A noțiunii de horeca, despre asta vorbim, despre gruparea unui anumit tip de afaceri într-o singură categorie. Plină de oameni normali și anormali. Dar, ca peste tot, e relativă și această încadrare.

Mobilier imponderabil; scaun de birou

designer de mobilier david wicketScaunul de birou Elysium nu este chiar o piesă de mobilier HoReCa, ba am spune că dimpotrivă, este ceva ce foarte puțini de pe lume și-ar permite să-și cumpere. Cauza restricției este una cât se poate de prozaică: un scaun foarte scump! Conform site-ului Oditty Central, un scaun costă de la 26.000 de dolari, ceea ce nu este absolut deloc pentru oricine și nu ajunge să ai un SRL ca să-ți poți permite mobilier office de genul acesta.

Ce face acest scaun!? Desigur că întrebarea este oarecum retorică și au voie să o pună doar amărăștenii. Scaunul te face să te simți imponderabil, adică aproape elimină gravitația și-ți oferă senzația aceea inegalabilă (iar pentru cei mai mulți dintre noi de neimaginat) de plutire în spațiul cosmic. Cel puțin așa declară inventatorul și producătorul acestuia, un britanic, David Wicket, un designer de mobilă cu puternice accente futuriste, în același timp și inventator.

Lăsând gluma la o parte, mobilierul lui Wicket este realizat din cea mai bună piele, îmbrăcată pe un schelet din fibră de carbon și combinat cu un complicat sistem de rulmenți și piese cu coeficient mic de frecare. Practic, scaunul oferă ergonomia necesară pentru ca într-o anumită poziție, printr-o simplă mișcare cu mâna, corpul să fie așezat astfel încât presiunea greutății sale să fie uniform distribuită pe coloana vertebrală. Vedeți scaunul de birou „office Elysium” într-un video pe YouTube.

Așa cum am spus mai sus, nu e vorba de un scaun horeca, Elysium este o piesă de mobilier destinată exclusiv celor care-și permit să-și menajeze corpul și solicitările la care este supus acesta într-o zi de muncă la birou. Poate pentru Donald Trump…

Idei trăsnite: fără mese și scaune

bar horeca fara scaune si meseUna dintre cele mai ciudate idei în materie de HoReCa au avut-o niște japonezi din Osaka. Astfel, proprietarii unui bar au scos orice masă și scaun și au pus în loc mingi și biluțe colorate, din plastic și cauciuc. Se pare că acest tip de bar, care a început să se extindă și peste Ocean, nu este chiar o idee foarte-foarte nouă, dar japonezii au știut să profite de publicitatea online.

Fără masă, fără scaun… poate nouă ni se pare ciudat, fiind europeni, însă afacerea merge. Se plătește cam 20-30 de dolari și se bea tot ce poți într-un anumit interval de timp. O chestie care pe antreprenorii horeca din România nu-i va încânta, mai mult ca sigur…