Mai mult soare pe strada hotelierilor

mobilier horeca pentru terasa Verena

Business-ul horeca este unul care atrage cea mai numeroasă forță de muncă în România. Cel puțin la nivel declarativ, dacă luăm în considerare analizele celor de la KeysFin. Astfel, aceștia arată că sectorul serviciilor, livrări și consultanță, a producției industriei ușoare, cea de mobilier, zona HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) acestea ar fi suportul unei consistente zone a surselor de venit din țară. Chiar dacă salariile din aceste domenii nu par a fi neapărat extraordinar de atractive.

Pe de altă parte, afacerile horeca sunt într-o ascensiune puternică, iar firmele din domeniul turismului au înregistrat cifre de afaceri de 4.3 miliarde de lei în 2014, cu 2 miliarde mai mult decât în 2010, an de referință în turism. Prognozele ar putea fi îmbucurătoare și de aceea toți cei care produc și livrează mobilier, cei din horeca și sectoarele adiacente s-ar putea să primească o mână de ajutor nesperată tocmai din situația conflictuală spre care se îndreaptă Turcia. Turiștii vin la hotel, consumă la restaurant și bar, la PUB, iar acest business are o permanentă nevoie de mobilier, nu!?, tocmai specificul site-ului nostru.

Așadar, par a se anunța vremuri mai bune pentru toată lumea.

Să mai remarcăm că și numărul firmelor care activează în turism, și care au așadar o oarecare tangență cu fenmomenul horeca, a trecut deja de cifra de 3.000. Și nu e vorba doar de pensiuni, hoteluri sau mici agenții de turism.

Recuperarea și relansarea investițiilor noi

Însă, dacă vom observa că sunt firme care au introdus milioane de euro într-un hotel, proprietarii acestora cred ca investitia nu va putea fi recuperată mai devreme de 20 de ani. Cel putin asa declara Adina Plopeanu, patroana unui hotel din târgu Mureș in care s-a cumparat mobilier horeca de câteva milioane de euro. Aceasta o spunea într-un interviu publicat în urmă cu câteva luni în Ziarul Financiar.

Trecând pe un plan mai concret și mai palpabil, unde investițiile se numără cu miliardele de euro, să notăm că grupul METRO, unul care a fost printre furnizorii preferați ai celor din industria HoReCa, va fi condus din 2016 de Roland Ruffing, un neamț care speră să readucă profitul și zâmbetele pe fața acționarilor. Astfel, furnizorul en-gros si en-detaill de orice are legătură cu hotelurile sau restaurantele, pornind de la mobilier și terminând cu cea mai banală conservă, va dori să reintre în grațiile comercianților din turismul și industria de consum românească.

După cum se știe, METRO a înregistrat în ultimii ani stagnări în sectorul în care, atunci când a venit în România, dădea tonul la afacerile locale. Ascum, acesta mizează din nou pe soluția HoReCa.