Masa si scaunul pliabil. Motivatia de a le confecționa

mobilier horeca pliabil

Mesele și scaunele pliabile au o istorie relativ îndelungată, nicidecum nu există doar de când s-au inventat polimerii. Am putea spune că o masa pliabilă și cel puțin un scaun pliabil erau obiecte obligatorii din bagajele de campanie ale oricărui ofițer. Practic, așa cum se întâmplă cu cele mai multe invenții masa și scaunul pliabil au servit mai întâi unor scopuri militare.

» Masa și scaun pliabile Festivo Cocktail

» Masă rotundă pliabilă Festivo

De această dată însă e vorba de una dintre cele mai simple invenții. Nu se știe cine a făcut prima masă cu picioarele pliabile, cert este însă că ele apar în desenele vechilor egipteni. Probabil că Ramses al II-lea nu o fi avut nevoie de nimic pliabil, doar era marele faraon, dar ofițerii săi au folosit cu siguranță astfel de mobilier. Și în mod clar, peste timp, francezii, sub Napoleon Bonaparte au avut asemenea obiecte în campania lor din Egipt și Syria.

masa plianta
Masa plianta chinezeasca, aproximativ 1800

Mobilierul militar de campanie a fost evident confecționat din lemn. Ceea ce a făcut să se păstreze puțin exemplare de mese și scaune pliabile. Cu siguranță că mari meșteri ai mobilierului cu picioare pliabile au fost chinezii. Prin marile muzee ale lumii încă mai găsim splendide piese de mobilier pliabil. Care au avut, evident, așa cum spuneam mai sus, ca destinație inițială campaniile militare. Și este ușor de înțeles că nu oricine își putea permite așa ceva. Nu neapărat costurile erau mari, cât mai ales eticheta impunea regula. Nu puteai să ai doar dacă ai bani, regulile societății erau destul de rigide. Armata era nu doar o profesie ci și o vocație.

Expresia masă și casă (bed and board) este originară și ea din evul mediu. Se referea la abilitatea de a se muta într-un timp foarte scurt. Fabricanții de mobilier confecționau astfel de piese pe care și le permitea însă doar o anumită parte a societății.

Divertismentul și mobilierul stivuibil

Abia în secolul XX masa și scaunul pliabilau devenit o marfă cu caracter (relativ) impersonal și s-a ajuns la vânzări în cantități impresionante. În mod cert, în secolul trecut, dezvoltarea producției de mese și scaune pliabile a fost legată de modificarea stilului de viață. Creșterea nivelului de trai și a speranței de viață au schimbat radical ideea destinației de mobilier pliabil.

Secolul trecut a marcat apariția și dezvoltarea divertismentului ca industrie. Perioada de La Belle Epoque a consacrat masa și scaunul pliabil ca accesorii pentru distracție, serbări câmpenești și afaceri de succes. Mai târziu, spre sfârșitul secolului trecut, odată cu industria horeca se va dezvolta și conceptul de mobilier stivuibil. Căci, nu-i așa? industria de agrement a abandonat modul de dezvoltare extensiv și a trecut la o abordare intensivă. Același spațiu trebuia să aducă un câștig mai mare. Ori, cum se putea maximiza profitul dacă nu (și) prin posibilitatea de a stivui mobilierul!?

masa pliabila din polietilena
O masa de 12 persoane se poate plia si sa devina asemenea unei serviete

Masa și scaunul pliabil au devenit așadar inseparabile ideii de distracție. Tinerii din ziua de astăzi, poate mai mult decât cei din anii 60-70-80, epoca de glorie a petrecerilor în aer liber, au acum la dispoziție o gamă absolut impresionantă de posibilități de distracție. Ori, masa și scaunul pliabil, această combinație remarcabilă, se pot introduce cu ușurință în portbagajul unui autoturism de dimensiuni relativ mici.

Și cine nu-și permite acum un automobil? A trecut vremea când trebuia să ai sânge albastru ca să-ți poți permite să ai un cal, o masă și un set de scaune pliabile. Și un valet care să te însoțească la picnic. Dar, despre distracțiile tinerilor, despre cum își iau masa și scaunul pliabil și pleacă în concedii… în materialele noastre viitoare.

» Mese si scaune pliabile care durează o viață