Dispariția mobilierului din lemn. Materialele alternative

mobilier horeca

Producția de scaune și în general a oricărui tip de mobilier cunoaște tendințe diferite. Exprimate în general de reprezentanții unor branduri sau ale liderilor organizațiilor patronale ale producătorilor de mobilă, opiniile converg în aceeași direcție. Astfel, majoritatea dintre ele îi cataloghează pe fabricanții români de mobilier ca fiind captivi. Prizonieri ai unui anumit stil de producție, destinat în general spațiului exsovietic și unei vârste relativ înaintate a cumpărătorilor.

Discutabilă această captivitate. Așa cum este și cea care îi cataloghează pe producătorii de mobilier din România în slujba marilor firme occidentale. Ambele opinii sunt amenințate de dispariția lemnului (scumpirea) ca materie primă. La fel, a salariilor mici, care nu mai sunt atât de mici….

Și totuși, evadarea din captivitate o fac unii antreprenori români. Cum ar fi o poveste mai veche a unui producator de mobilier. Acesta exportă produse ecologice în SUA. O afacere de încă relativ nișă, cel puțin pentru continentul american.

Același scaun la prețuri diferite sau replica la nivel de arta

Producția de scaune, de orice gen ar fi ele, de eveniment festiv, de conferințe, de birou… poate fi copiată! La asta nu v-ați gândit, nu-i așa!? Este una din direcțiile care capătă tot mai mult contur pe plan mondial. O direcție pe care, se pare, producătorii români de mobilier (și nu numai) încă refuză să o accepte. Nu înseamnă că ea trebuie să domine piața de mobilier horeca, dar trebuie ținut cont de ea.

Să luăm exemplul scaunului Eames lounge chair și a taburetului Ottoman. Modelul original poate fi cumpărat cu aproape 5.000 de dolari. În același timp, o replică a acestuia se poate cumpăra cu 1.300. Este doar un exemplu și nu scoate în evidență ideea de piraterie, ci una cu mult mai mercantilă. În societatea modernă este inacceptabil ca toți oamenii să cumpere cu aceleași prețuri!

Acceptarea ideii că în producția de mobilier, vezi exemplul de scaune de mai sus, există clienți care vor modele scumpe la prețuri de achiziție mici, nu ar putea face decât bine comerțului mondial. Este ceea ce aplică taivanezii, chinezii, în general producătorii din țările asiatice. Apoi, producția de mobilier din lemnul veritabil ar putea să nu mai fie destinată decât snobilor. Sau, ținând cont de ritmul de exploatare al pădurilor și de activitatea mișcărilor ecologiste, mobila din lemn va fi în curând foarte scumpă.

Nu numai atât. Materialele composite, cât și combinațiile de materiale folosite la mobilier metal – textilenă dovedesc scaune de o rezistență mai bună decât lemnul. Dovedesc o varietate a culorilor și formelor.

Și, în cele din urmă, dacă prin cumpărăturile noastre putem contribui la verdele planetei, de ce să n-o facem? De ce n-am sta mai bine așezați pe un scaun din aluminiu și pânză!?

» Scaune Arabesque, mobilier din aluminiu și pânză rezistentă