Cum pastram un mobilier din oțel, polipropilenă, HDPE…

mobilier metal

Este iarnă, e urât, e ploaie, e frig și noi am uitat scaunele pe terasă. Un scaun din metal, o masă din plastic. Sunt ieftine, nu contează, nu li se va întâmpla nimic. Oare!? Avem toți o bunăstare atât de pronunțată încât să nu ne pese!? Sperând că nu e așa, încercăm mai jos să vă oferim principii și metode de a ne proteja investiția.

» Mobilier HoReCa pentru exterior

Căci mobilierul de grădină, indiferent că este din plastic, din oțel, din polietilenă HDPE ne-a costat totuși niște bani iar păstrarea lui un timp cât mai îndelungat nu înseamnă că suntem păstrători de lucruri ieftine. Există suficiente motive care ar trebui să ne facă să adoptăm o atitudine mai protectoare, mai ecologică dacă vreți.

Oțelul trebuie să fie curat

Cum putem proteja un scaun din oțel inoxidabil pe care l-am uitat afară în aer liber!? În primul rând ar trebui abandonat mitul că oțelul inoxidabil nu ruginește. Dimpotrivă, riscul de a rugini este destul de mare în anumite condiții. Dușmanul cel mai mare al acestora este mizeria. Astfel, dacă pe suprafața unui oțel rămân pete de mizerie, acestea for fi focarele de unde va pleca acțiunea corozivă.

» Scaune din metal. Mobilier vintage industrial

Scaunele care au în componență oțel inoxidabil, cromat sau nichelat, pentru a-și putea păstra aspectul acela de eleganță, trebuie să intre într-un fel de rutină de curățare. Suprafața metalică trebuie să fie în permanență curată, iar pentru acest lucru se pot folosi cârpele uscate. Există în comerț o sumedenie de detergenți pentru metal. În lipsa acestora se poate folosi foarte bine apă caldă și săpun, apă cu o diluție de oțet.

mobilier metal

După operația de curățare se acoperă oțelul cu pelicule fine de ulei. Protejarea suprafețelor metalice cu ulei este cel mai sigur mijloc anticorosiv. Puteți folosi un ulei pentru mecanisme fine sau uleiuri special dedicate metalelor.

În materie de curățare și protecție a scaunelor metalice, a picioarelor de mese metalice, rutina de curățare nu este niciodată excesivă. Un lucru la care trebuie să fiți foarte atenți este să nu folosiți pentru îndepărtarea petelor de rugină perii de sârmă sau obiecte ascuțite. Aceasta deoarece pot fi lăsate urme (zgârieturi) unde se depozitează mizeria.

Prevenirea îmbătrânirii plasticului

Paradoxal, am devenit preocupați de protecția plasticului. Chiar dacă scaunele și mesele din HDPE sunt relativ ieftine, totuși merită consacrat efortul de le păstra un timp cât mai îndelungat. La fel ca la oțel, curățenia consacrată ca obicei este cea mai sigură metodă de a păstra un scaun sau o masă din polietilenă HDPE.

» Masa pliabilă din HDPE. Avantaje

Cel mai mare dușman al plasticului este praful, din cauză căruia mobilierul din plastic poate primi aspectul de îmbătrânit. Redarea tinereții scaunelor și meselor din plastic se poate face cu silicon. Cea mai obișnuită metodă este aplicarea unui strat subțire din siliconul pentru întreținerea autoturismelor. Aveți însă mare grijă, cumpărați un silicon ceva mai bun pe care să-l aplicați cât mai fin. Altfel, în caz contrar, veți risca să obțineți un aspect unsuros. Dezagreabil pentru cine ar dori să se așeze pe un astfel de scaun.

Polietilena nu este doar un material de protecție pentru alte lucruri scumpe, căci această imagine este în subconștientul nostru: să punem o folie de protecție peste scaune, peste masă! Avantajele mobilierului pliabil din HDPE, calitățile remarcabile ale acestor produse, ne-au determinat deci să reconsiderăm mesele și scaunele din plastic.