Mobilier din plastic. Avantaje și dezavantaje

scaune chiavari

Mobilier din plastic? De ce am alege un mobilier din plastic în detrimentul celui din lemn sau chiar din metal? De ce scaune din HDPE (polietilena de înaltă densitate) sau rășina policarbonat și nu lemnul de cireș!? Sunt printre cele mai des întâlnite întrebări pe care ni le punem în situația că trebuie decisă mobilarea unui spațiu. Indiferent că este vorba despre locuința personală, despre un spațiu pentru copii sau mediul de lucru al firmei noastre.

Dilema persistă, indiferent de destinația mobilierului. Fiecare opțiune are avantaje și dezavantaje, totul putându-se rezolva ideal în funcție de perspectiva pe care o alegem. Dar, oricum, avantajele unui mobilier din plastic sunt mult mai multe și mai importante decât dezavantajele. Acesta este motivul principal pentru care alegem plasticul, nu neapărat motivația (falsă) ecologică, respectiv că nu tăiem copaci pentru producția de mese și scaune din plastic.

scaune chiavari lemn plastic
Scaune Chiavari. Unul este din lemn iar celalalt din plastic…

Prețul și durata de viață la mobilierul din plastic

Poate că principalul avantaj al unui mobilier din plastic este prețul. O masă sau un scaun din plastic au prețuri incomparabil mai mici decât ale unor produse cu aceeași destinație realizate însă din lemn. Sau chiar din metal, indiferent că vorbim despre oțel sau aluminiu. Mobilierul din plastic se achiziționează la prețuri care fac o concurență distructivă celorlalte materiale.

Totuși, s-ar putea pune problema dacă nu cumva un preț mic denotă și o durată de viață redusă!? Astfel că, în cazul unui scaun de exemplu, pentru o durată de viață comparabilă cu a unuia din lemn să plătim de două ori prețul dacă optăm pentru scaune din plastic!? Ipoteza este foarte plauzibilă, trebuie însă să menționăm că durabilitatea depinde și de modul de folosință.

Modul de folosire al unei piese de mobilier din plastic determină durabilitatea acesteia. Este la fel ca în cazul podelelor laminate, acestea fiind de trafic redus sau trafic intens, sunt situații absolut diferite să circule trei oamnei sau trei sute. La un scaun din plastic acesta pare a fi un punct slab, faptul că trebuie manipulat cu o relativă „blândețe” determină totuși circumspecție la achiziționarea lui.

Nu este mai puțin adevărat că și dacă dați de pământ cu un scaun din lemn îl veți face surcele!

Mobilier din HDPE. Masă rotundă pliabilă

Colorit și siguranță

Spre deosebire de produsele cu destinație similară dar fabricate din lemn, scaunele din plastic pot fi produse într-o gamă considerabilă de culori. Nu doar gama coloristică este practic nelimitată ci, așa cum vă spuneam și în Dispariția mobilierului din lemn. Materialele alternative, astăzi se poate obține orice model mai mult sau mai puțin celebru. Nu doar că designul este cel mai ușor de produs cu putință, ci adesea, dacă nu vi s-ar spune, nici nu realizați că ați cumpărat un plastic.

Siguranța oferită de un mobilier din plastic este la cote înalte. Acestea nu au muchii ascuțite, nu generează așchii și nu ies cuie. Așadar, ele sunt alegerea ideală pentru spațiile de joacă pentru copii. Apoi, chiar dacă mobilierul este distrus în joacă, pericolul de accidente este deosebit de redus datorită tehnologiei de securizare. (Această tehnologie stă și la baza producției de parbrize „securit” care atunci când se sparg nu taie pe nimeni!)

Reciclarea, problemă globală nu doar pentru mobilier

Când vi se spune că ar fi bine să optați pentru scaune din plastic pentru a salva pădurea… este doar o parte din adevăr. Una din cele două fețe ale monedei. Este adevărat, nu se taie pădurile pentru a se face scaune și mese pentru HoReCa, dar reciclarea pieselor din plastic este ceva mai dificilă. Însă reciclarea este o problemă cu acoperire mondială, nu doar pentru fabricanții de mobilă.

Așadar, dacă doriți un mobilier mai ieftin și cu aproximativ aceleași calități, un mobilier din plastic ar putea fi o soluție. Pentru reciclarea acestuia însă, după ce nu mai poate fi folosit, dacă țineți la eticheta dvs de ecologist, trebuie să duceți scaunul la un centru de colectare special. De regulă însă există și metode mai convenabile și mai facile, predarea lui la curățenia de primăvară, de exemplu.

Ideea de final ar fi aceea că totul este relativ, parafrazând cea mai cosmică teorie. Un spațiu HoReCa poate fi foarte bine dotat cu mobilier din plastic sau HDPE. Dacă este o cafenea sau o terasă aflată pe un bulevard cu trafic intens, unde clienții intră și ies ca la bufetul din gară și principala cerință este rezistența mobilierului, de ce ar fi mai bun un scaun din lemn din cireș sau o masă din lemn de nuc!?