Mobilierul din ratan sintetic: ținta HoReCa!

moblier horeca din ratan sintetic

Firmele din România excelează prin a trimite la export materie primă și a importa produse puternic manufacturate. Este o realitate și micile excepții nu au cum să schimbe impresia generală, poate doar în ceea ce privește producția de mobilă, a mobilierului horeca, produsele și accesoriile aferente acestei industrii fac ca situația să fie oarecum diferită. În sensul că piața mobilei în România este totuși într-o expansiune constantă. Iar producătorii de mobilier autohtoni exportă și ei din ce în ce mai mult.

Totuși, dacă citim printre rânduri articole din „Ziarul Financiar” sau „Capital” vom înțelege că exportul de mobilier din România nu este chiar sută la sută produs de firme românești, așa cum cei care profită de pe urma vânzării mobilă aici nu sunt deloc români. Iar exportul masiv de bușteni sau cherestea atenuează din euforia exportului de mobilier. Cifrele nu sunt vopsite în trei culori.

La fel de adevărat însă este că piața românească de mobilier se adaptează specificului consumatorilor acesteia, altfel spus încep să fie preferate materiale mai ieftine și cu cel puțin aceleași calități similarelor lor de „high level” dacă se poate spune așa. Este cazul mobilierului horeca din ratan sintetic, de exemplu, a folosirii drept material de construcții sau amenajări a plăcilor de OSB în locul lemnului veritabil, a gresiei imitație de lemn în locul parchetului autentic și exemplele ar putea continua…

Mobilierul din ratan sintetic – creștere a cererii

Ultimii ani au adus și în România preferința clienților din industria horeca pentru mobilierul din ratan. Se părea că solicitările de mese și scaune din ratan pentru terase, restaurante și cafenele se oprise undeva la granița cu Ungaria. Totuși, progresul tehnologic precum și conectarea tot mai puternică a turismului românesc la cel occidental, dorința de creștere a competitivității locațiilor hoteliere din România a făcut ca acestea să achiziționeze tot mai intens produse realizate din ratan sintetic.

Nu este deloc surpirnzător că mobilierul din ratan sintetic începe să fie preferat de terase și în general de locații cu deservire în aer liber. O masă din ratan natural va avea întotdeauna dezavantajul durabilității, comparativ cu o masă sau un scaun din ratan sintetic. Aceasta din urmă, deși are același aspect, nu este afectată de intemperii, nu o influențează mucegaiul și nu necesită operații de întreținere suplimentare, iar argumentul hotărâtor este prețul considerabil mai mic.

Așadar hotelurile vor prefera din ce în ce mai mult pentru locațiile exterioare mobilierul din ratan sintetic, dar revoluționarul material va fi preferat și de terasele, piscinele sau cluburile care oferă programe de relaxare. Iar pentru acestea din urmă, piesele din ratan sintetic sunt cu siguranță cele preferate.

Dificultăți în funcționarea teraselor

mobilier horecaCu tot avântul pe care-l are dezvoltarea industriei horeca din țara noastră, iată că birocrația este cea care îi pune piedici. După cum era de așteptat dealtfel. Iată că un loc esențial în distribuția și folosirea mobilierului de tip horeca din România, ne ferim la Centrul Vechi al Bucureștiului, cu regularitate este supus practicilor ciudate și anacronice ale administrației locale. Aflăm dintr-un material publicat în „Revista Horeca” că multe dintre terasele din Centrul Vechi funcționează fără autorizație.

Funcționarea teraselor este împiedicată dintr-un motiv foarte simplu, după cum susțin antreprenorii HoReCa în revista amintită, respectiv acela că orice locație este supusă unui dublu regim în obținerea avizului de funcționare: de la Primăria Generală a Bucureștiului dar și de la Primăria Sectorului 3. Ceea ce, în opinia unui proprietar de cafenea sau de restaurant este un lucru menit a te face să renunți la orice. Iar cei care au reușit să treacă de hățișul birocratic să supună și pe alții la aceleași cazne, povestea ci capra vecinului. Sau să nu mai fie niciuna, iar dezvoltarea locațiilor dar și a distribuției de mobilier horeca să poată fi dezvoltate într-adevăr la un nivel cât mai puternic.