Scaune celebre. Design îndrăzneț

scaune horeca

Referindu-ne la câteva modele de scaune celebre, spuneam în articolul anterior (Disparitia mobilierului din lemn) că producția destinată spațiilor HoReCa cunoaste tendinte dintre cele mai diverse. Unele chiar contradictorii. Astfel, chiar în articolul citat, exemplificam cu modelul de scaun „Eames lounge chair” și a taburetului Ottoman. Piese de mobilier care în afara succesului de casă al producătorului original au făcut vânzări și pentru „firme pirat”.

> Scaune pentru conferinte comercializate de ExpertOutdoor

> Mobilier pentru spații HoReCa

S-ar putea pune problema „onorabilității” producției de replici ale unor scaune deja consacrate. Opinia predominantă este însă una care permite copierea de piese de mobilier horeca. Mai mult, permisivitatea este susținută și de normele de brevetare, care interzic includerea în strictețea copyright-ului a ideilor. Așadar, replicile de scaune nu au cum să fie prohibite și prin urmare producția lor nu poate fi nici neconcurențială.

De pe urma design-ului unui anumit arhitect acesta va profita mereu. Este și normal, deoarece vor exista întotdeauna cumpărătorii de autentic. Evident, la prețuri pe măsură.

Mobilier HoReCa si gust exotic

Că producția și comercializarea de replici de mobilier (inclusiv scaune) nu merită a fi blamată, o spune chiar povestea studioului de design Doshi Levien din Marea Britanie. Este istoria unei firme de design si productie de mobilier fondată de doi arhitecti de nationalitati diferite. Respectiv indianca Nipa Doshi și scoțianul Jonathan Levien.

Unul din marile lor succese este modelul de scaun Almora, de fapt o reluare si dezvoltare proprie a ideii de la „Eames lounge chair”. Încă o dovadă despre imposibilitatea de a pune bariere creativității și a patentării ideilor.

Firma de design Doshi Levien are deja câteva piese de mobilier apreciate de către public, cei doi arhitecți ducându-și creațiile la diverse târguri și saloane destinate afacerilor HoReCa. De discutat dacă succesul lor se datorează rafinamentului sau amestecului de origini culturale. Temperamentul britanic cu exotismul indian.

scaun mudra

Scaunul Mudra, de exemplu, parcă ar etala o inversare a șezutului cu spătarul. Cel puțin la modul aparent, căci aceasta este impresia dacă avem în vedere dimensiunea și poziționarea celor două părți componente.

scaune Nami

Mergem mai departe cu observațiile despre redimensionarea unui scaun și prezentăm modelul Nami. Este vizibilă senzația de siguranță pe care ți-o oferă spătarul imens în formă de cochilie. Scaune pentru un anumit gen de spații HoReCa. Oferă o senzație de protecție, de reverie… caracteristică stilului de mobilier indian.

În sfârșit, este dificil să spunem că modele de scaun propuse de cei doi vor deveni celebre. Sau că vor atinge cote impresionante de producție. Asta vom vedea peste câțiva ani, când se vor fi sedimentat deja cifrele și statisticile.