Scaune Napoleon, grandoarea imperială redusă la simplitate

scaune de nunta

Scaune si mese de nuntă, tot ce face parte din așa-numitul mobilier de nuntă sunt de fapt parte a modei. Vă vine sau nu să credeți, nunta și toate accesoriile ei se înscriu în curente, în tendințe, în obiceiuri… La o nuntă totul începe să fie „așa se face acum”! Este normal, o nuntă este un eveniment, iar dacă trebuie să fie ținut minte precis nu se va întâmpla cu rochii și costume de acum douăzeci de ani. Pentru organizarea unei nunți există ghiduri online. Este suficient să le consultați pe cele românești, inspirate 100% de conținutul celor „de dincolo”.

Scaune de nuntă consacrate

mobilier horecaÎn ceea ce privește mobilierul de nuntă lucurile sunt puțin mai complicate. În sensul că tot ceea ce s-a consacrat va rămâne consacrat. Există și pentru scaune de nuntă ghiduri și recomandări online de alegerea a lor. Bunul gust și calitatea vor prima însă întotdeauna. Scaunul fiind un element în primul rând de utilitate își va păstra mereu această trăsătură. Abia apoi vor interveni cele de estetică a detaliului.

Dacă ați remarcat, acum câțiva ani erau la modă scaunele translucide, așa-numitele „ghost chairs”. Apoi a dominat rusticul, naturalul. Se pare că deja urmează altceva. Însă oricare ar fi fost tendințele de detaliu, câteva lucruri au rămas consacrate, unul fiind stilul.

Stilul scaunelor este acel element peste care încă nu se poate trece foarte ușor: Chiavari și Napoleon domină copios formele! Dacă despre scaunele Chiavari am mai vorbit în site-ul nostru, să ne oprim puțin asupra scaunelor Napoleon. Cele două stiluri sunt în topul preferințelor organizatorilor de evenimente.

Evolutia catre scaune stivuibile

scaune stivuibileActualul scaun Napoleon a fost creat la începutul secolului XIX, fiind poate un element de referință al stilului romantic francez. A apărut în vremea Consulatului lui Napoleon Bonaparte, perioadă considerată a fi una dintre cele mai prolifice. Se spune că Napoleon a dorit ca grandoarea imperială să poată fi gustată și de către cei mai simpli soldați ai săi. Iar toate marile lucruri să fie reduse la simplitatea soldaților. Așa s-a născut și scaunul Napoleon.

Se consideră că scaunul Napoleon a fost creat de renumitul cuplu Charles Percier și Pierre-Francois-Leonard Fontaine. Acești remarcabili arhitecți și designeri francezi au marcat stilul imperial francez. Lucrarile lor sunt colosale și sunt încă admirate. Este dificil de stabilit care opere și cui aparțin, căci au fost un cuplu de prieteni nedespărțiți și au lucrat mereu împeună. Cei doi au fost mereu pe placul lui Napoleon Bonaparte care i-a și răsplătit imperial pentru lucrările lor. Probabil cea mai cunoscută este Arcul de Triumf Carrousel din Paris.

Revenind la scaunul Napoleon, să spunem că acesta a cunoscut un proces permanent de simplificare. În sensul idealizării materialului din care este făcut. Să fie mai ieftin și mai accesibil tuturor, așa cum dorea Napoleon. Astăzi, scaunele Napoleon sunt un excelent mobilier horeca, dar și mobilier pentru nunți și evenimente festive. Sunt scaune stivuibile, iar marii producatori le realizează din plastic, turnate dintr-o singură piesă.

Alături de Chiavari, scaunele Napoleon sunt simple. Iar cele mai complicate sunt lucrurile simple, tocmai de aceea vor fi greu de depășit.