Scaune stivuibile. 50 de ani de mobilier de plastic

scaun stivuibil

S-au împlinit 50 de ani de la apariția conceptului de scaune stivuibile. El a fost prezentat pentru prima oară la New York, în 1967, de către designerul italian Anna Castelli Ferrieri. Dacă veți citi articolul nostru „Scaune care se pot stivui, o idee genială italiană” veți afla mai multe amănunte despre Anna Castelli. Poate vi se pare lipsit de importanță, însă revoluția adusă de această femeie în designul de mobilier o simțim cu toții.

Doamna Ferierri a introdus plasticul în viața noastră de zi cu zi. Ne referim la scaune de plastic, la mese și mobilier de plastic, prevestind parcă apariția noțiunii de HoReCa de peste douăzeci de ani. Plasticul pentru piesele de mobilier a schimbat complet aspectul teraselor și al spațiilor destinate agrementului.

scaune stivuibile

Cu titlu de curiozitate, Google chiar a sărbătorit-o printr-un „doodle” pe Anna Castelli la una din zilele ei de naștere. A fost recunoscut astfel pionieratul acesteia în designul si productia de mobilier.

Cât de veșnică poate fi revoluția și inovația în designul de mobilier? Este o întrebare la care doar timpul poate răspunde. Ideile „de plastic” ale femeii care „a inventat scaunul” de terasă de vară sunt astăzi prelucrate și rafinate. Putem constata însă că „elementele componibili” create de ea dăinuie și astăzi, iar plasticul din care se fac aceste piese de mobilier celebre este doar mai curat. În sensul în care putem discuta despre un material plastic că este curat.

Transformare si evoluție în scaunele stivuibile

Designerii care vin după Anna Castelli i-au preluat ideile. Le-au dezvoltat și au creat produse noi. Conceptul de scaun stivuibil din plastic a devenit scaun care se poate depozita. Materialele nu mai sunt doar polimeri ci o combinație de materiale compozite. Aerul de ecologism se simte din plin în producția de mobilier.

scaun stivuibil

Dintre designerii care s-au orientat spre scaune de plastic trebuie menționat Konstantin Grcic (n 1965), un german cu origini croate și studii de design în Anglia. Grcic a reușit să facă din jobul său, cu pasiune și efort, un adevărat brand. Unul din scaunele proiectate de Konstantin Grcic poate fi achiziționat și din site-ul nostru, sub numele de Arno. Urmăriți linkul de mai jos.

>>> Scaun pentru spatii HoReCa model Arno

Stilul lui Grcic este unul format chiar în casa părintească. Astfel, el povestește că mama sa era negustor de artă contemporană. Se ocupa în principal de obiecte de mobilier. Spre deosebire, tatăl lui, mai în vârstă, era amator de arta secolului XVIII, în principal desene și picturi. În acest mediu a crescut Konstantin.

A devenit pasionat de artă și și-a făcut studiile în consecință. Paradoxul este că și-a început cariera (în 1985) printr-o mică afacere, aceea de restaurare de mobilier. Apoi, atelierul său de design în 1991. Munca și talentul l-au adus unde este acum.